A napfény hatására a szervezetben termelődő D-vitamin enyhítheti a koronavírus által okozott fertőzés lefolyását – derült ki a Queen Elizabeth Kórház Alapítvány és az East Anglia Egyetem közös kutatásából. A tudósok 20 európai ország, orvosi szakirodalomban elérhető átlagos D-vitamin szintjét vetették össze a halálozási adatokkal és azt találták: ahol átlag alatti a vitamin koncentrációja a szervezetben, ott több volt a koronavírusos haláleset – írta a Science Alert alapján az Index.
"A veszélyeztettek éppen azok, akik között a leggyakoribb a D-vitamin-hiány " – tették hozzá a kutatók az előzetes jelentésükben megjegyezve, hogy akiknek általában magasabb a D-vitamin szintje, valószínűleg mást is tesznek, ami segít korlátozni a vírus okozta pusztítást is.
Az eredmény nem meglepő, ugyanis az egészséges D-vitamin szintről korábbi, nagyobb tanulmányok kimutatták, hogy csökkentheti a légúti fertőzések okozta gyulladást, gyorsíthatja például az influenza gyógyulását, segíthet megelőzni a gyerekkori asztma kialakulását.
A kutatók figyelmeztettek azonban, hogy a megfigyelésekből korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, további kutatásra van szükség ahhoz, hogy az összefüggés okát megállapítsák. Ráadásul nem is arról van szó, hogy a D-vitamin meggyógyítaná a betegséget, semmiképpen nem szabad tehát a koronavírus megoldásának tekinteni.